Pe 18 aprilie, Universitatea Ștefan cel Mare Suceava a găzduit cea de-a treia ediție a simpozionului “Educația ecologică și de protecția mediului în învățământul preuniversitar”.
Evenimentul, organizat de Facultatea de Silvicultură din Suceava, alături de Colegiul Silvic Bucovina Câmpulung Moldovenesc, reprezintă o continuare a unui dialog început în urmă cu doi ani și axat pe integrarea unor teme actuale de mediu în programul de pregătire al elevilor și studenților.
Simpozionul s-a adresat atât cadrelor didactice și elevilor din învățământul liceal, cât și mediului universitar, urmărind să dezvăluie perspectiva tinerei generații asupra provocărilor și noilor realități climatice, sociale, politice sau economice, pe care trebuie să le înțelegem în context ecologic.
Prezentările, posterele și eseurile au vizat teme și perspective diverse asupra unor aspecte legate de mediu, construind o imagine actuală a acestei tematici: gradul de implementare în licee al subiectelor de ecologie și protecția mediului; rolul gestionării pădurilor în adresarea problemelor de mediu; protecția mediului, poluarea, tehnologiile verzi și economia circulară; voluntariatul de mediu în licee.
La simpozion au participat peste 100 de cadre didactice, studenți și elevi interesați de provocările legate de educația ecologică, schimbările climatice și protecția mediului.
Programul simpozionului a inclus și o sesiune de prezentare a posterelor, fiind premiate următoarele lucrări: „Armonia verde” (Denisa‐Maria Avasilcăi și Ioana Chelariu – coordonator prof. Mihaela Axinte) Colegiul Tehnic Ion Creangă Târgu Neamț; „Runway to sustainability” (Anisia Butnaru, Eduard Rotaru, Lorand Lomicovschi, Ștefan Buhă, Daria Andreea Rață – coordonatori prof. Mihaela Iuliana Ciubotariu și Cristian Ilie Doboș) Colegiul Petru Rareș Suceava; „Soluții pentru conservarea laricelui european din masivul Ceahlău” (Ștefan Andrei Nesculescu și Andreea Maria Nesculescu – coordonator prof. Olivia Macovei) Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Suceava.
BEATRICE OȘEAN