Deși șefii lui de partid sunt “la butoane” la nivel național, el și-a exprimat rezerve în legătură cu sistarea investițiilor, care ar urma să afecteze sectorul public: ”Lucrul cel mai delicat este legat de blocarea investițiilor, este destul de grav să blochezi aceste investiții plus proiectele de consultanță, avem licitații care sunt pe final, avem lucrări care se termină în perioada următoare, vin cele 50 de autobuze electrice, avem ruta alternativă Suceava-Botoșani, proiecte importante”.
Pentru a mai estompa nereușitele în serie ale “gândirii” economice PSD-PNL, Lungu a contrabalansat cu măsura reducerii cheltuielilor bugetare, pe care spune că a activat-o la începutul acestei luni, după ce a observat că încasările la bugetul local (în special de la agenții economici) sunt foarte mici, adică 18,2%: ”Începând cu data de 1 octombrie, nu am mai semnat niciun angajament bugetar, numai cele importante legate de investiții, am redus cheltuielile la bunuri și servicii, la reparații curente, la cărți, publicații, consultanță, pregătire profesională, studii și cercetări”.
Austeritatea financiară cauzată de cheltuielile aberante ale coaliției PSD-PNL va determina reducerea, de la 1 noiembrie, a 67 de posturi în Primăria Suceava, dar Lungu spune că 63 de posturi sunt deja vacante.
Totuși, vor dispărea funcțiile de șefi de Birou, dar “e o condiție care se poate îndeplini destul de ușor, schimbările se vor face pe criterii de performanță”.
Ministerul Finanțelor a publicat, ieri seară, un proiect de ordonanță de urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare, prin care amână pentru 2024 plata unor drepturi salariale câștigate în instanță, transferă bani europeni în fondul de rezervă și pune stop la achiziții de mobilă și evenimente din bani publici.
Noua ordonanță pare că permite numeroase redistribuiri de bugete între ministere și în cadrul diverselor tipuri de cheltuieli, în contextul în care Guvernul ia în calcul să nu mai facă rectificarea bugetară în acest an.
DAN PASCARU