În rubrica de răspunsuri la întrebările sucevenilor, arhiepiscopul Calinic este solicitat să ofere explicații pentru o “situație de-a dreptul aberantă”, referitoare la comportamentul unui preot în relația cu o credincioasă.
“Mama mea în vârstă de 92 de ani a făcut o răceală urâtă și a slăbit mult din putere, a făcut perfuzii la domiciliu și a luat tratament, a postit trei zile și a dorit să fie împărtășită.
Fratele meu, care locuiește cu dânsa, a fost la părintele (CENZURAT) unde mergea mama, la biserica din localitatea (CENZURAT), iar acesta a recomandat să îl înștiințăm pe noul preot de situație, pentru că dânsa nu mai e în parohie la el și să nu se supere părintele că merge peste el și îi face treaba.
Iar dacă acesta îi dă acordul, părintele vine și face ce trebuie.
Fratele meu, de bună credință, a mers la casa unde slujește acesta, dar nu a găsit niciun număr de telefon și niciun program de spovedit, era marți după-masă și aveam nevoie pentru miercuri.
A revenit la părintele (CENZURAT) și a cerut numărul de telefon al preotului (CENZURAT), nu a răspuns, nici nu suna apelul, deși a fost sunat de mai multe ori și nu consecutiv.
Retoric vă întreb: noi ai cui rămânem, totuși? Poate a fost prea din scurt?
A urcat fratele pe mama în mașină, în capot și pijama și a mers acasă la preotul (CENZURAT) care a spovedit-o și împărtășit-o de dimineață, să își poată lua pastilele și să mănânce ceva consistent în ziua următoare”.
Ca de obicei când i se prezintă un caz negativ, ÎPS Calinic oferă doar un răspuns în conformitate cu legislația: “În urma celor sesizate, am constituit o comisie de examinare a părintelui la care faceți referire.
O primă probă a avut-o în ziua de 26 martie, următoarea va fi pe 30 martie.
Dacă va lua examenul, părintele va rămâne pe post, dacă nu, va fi preot coslujitor”.