Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Marginea au efectuat o captură de material lemnos de esență foarte rară, utilizat de meșterii lutieri pentru confecționarea instrumentelor muzicale de calitate, în special a viorilor de înaltă valoare.
Marți, 30 ianuarie 2024, la ora 16.05, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Marginea, au oprit pentru control o autoutilitară care se deplasa pe DC 44 Voievodeasa și care a pătruns pe DN 17A Sucevița, județul Suceava.
Cu ocazia controlului efectuat s-a constatat faptul că șoferul transporta materiale lemnoase, respectiv cantitatea de 2.404 mc lemn, specia paltin de munte, în baza unui aviz.
Existând suspiciuni că materialele lemnoase au fost încărcate din alt loc decât cel menționat în avizul de însoțire, precum și la esența materialului lemnos, având în vedere modul de porționare, s-a procedat la efectuarea de verificări specifice, rezultând faptul că autoutilitara a început deplasarea din satul Voievodeasa, deplasându-se pe ruta DC 44 Voievodeasa, mai apoi pe DN 17A Sucevița, până în momentul în care a fost oprită pentru control.
Autoutilitara a fost condusă la punctul de descărcare a materialelor lemnoase din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde personalul specializat a procedat la inventarierea masei lemnoase.
Cu această ocazie s-a constatat faptul că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 2.404 mc lemn specia paltin.
Deși valoarea lemnului a fost evidențiată în baza avizului ca lemn foc, lemnul fiind tăiat scurt, în realitate valoarea reală a materialului lemnos transportat este de aproximativ 15.000 – 20.000 lei (4000 euro), iar, din datele obținute, rezultă faptul că această esență rară de lemn se comercializează și cu sume de 2.000 euro mc.
Lucrătorii silvici au menționat faptul că lemnul de paltin creț, este o specie foarte rară de lemn și nu se regăsește în lista oficială cu prețul de referință al materialelor lemnoase, iar vânzătorii vând la negru acest tip de lemn la un preț supraevaluat, materialul fiind utilizat la confecționarea instrumentelor muzicale, în special a viorilor de înaltă calitate.
De asemenea, s-a constatat că emitentul, a emis avizul având ca punct de încărcare o rută diferită, însă materialele lemnoase au fost transportate din alt loc.
Pentru aceste motive, societatea a fost sancționată contravențional conform art. 19 alin. (2), lit. c) din Legea nr. 171/2010, cu amendă în valoare de 10.000 lei.
Având în vedere aceste aspecte, s-a dispus confiscarea cantității de lemn și predarea acesteia în custodia Ocolului Silvic Marginea.