Pe 17 ianuarie s-a efectuat, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, prima procedură de inserare a unei gastrostome percutante, necesară în tratamentul bolii Parkinson avansate, prin intermediul terapiilor asistate de dispozitiv.
Procedura a fost realizată în Blocul Operator de către o echipă multidisciplinară și a avut ca și invitat pe dr. Marius Ciorba – medic primar gastroenterologie la Spitalul Clinic Județean Târgul-Mureș.
Pe 15 ianuarie, la spitalul sucevean a avut loc conferința dedicată inaugurării Centrului de evaluare si tratament în boala Parkinson avansată, la eveniment participând medici din secțiile Neurologie, Gastroenterologie, Chirurgie și ATI, precum și neurologi din Suceava, Rădăuți, Bistrița, Neamț și Botosani.
Costurile aferente întregii proceduri și terapia pacientului sunt decontate integral, fără costuri suplimentare pentru pacient.
Coordonatorul Centrului de evaluare si tratament în boala Parkinson constituit la spitalul sucevean, medicul neurolog Daniela Neagu, afirmă că “această echipă multidisciplinară va putea iniția, monta și monitoriza aceste terapii, iar adresabilitatea va fi pentru orice pacient eligibil din județul Suceava, precum și din județele Botosani și Neamt sau oricărui pacient care dorește să se trateze la noi.
O dată inițiata procedura, pacientul va putea continua terapia în localitatea de domiciliu, prin intermediul neurologului curant”.
Boala Parkinson este o afecțiune neurologică cu evoluție lent progresivă, la care schema de tratament trebuie adaptată permanent nevoilor pacienților, precum și stadiului de boală.
Soluțiile terapeutice au evoluat în ultimii ani, ducând la progrese semnificative în controlul simptomatologiei acestei afecțiuni, inclusiv pentru pacienții cu Parkinson avansat.