Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a susținut, azi, o conferință publică la Cetatea de Scaun a Sucevei, cu tema “Ștefan cel Mare și Sadoveanu”.
În afara considerentelor de ordin medieval, care au stârnit interesul celor prezenți la o oră destul de matinală, vorbitorul s-a referit și la personalitatea politică a scriitorului Mihail Sadoveanu: “Nu vreau să vă spun păcatele lui Sadoveanu în perioada comunistă. Toate acestea, desprinse de epocă, pot fi capete de acuzare în mintea unora, numai că noi nu suntem judecători și nu trimitem oameni la eșafod. Nu suntem nici preoți, ca să fim dăruiți cu harul iertării și nici hulirea nu o punem la socoteală. Valorile rămân valori, independent de omeneștile slăbiciuni și de rătăcirile din viața privată. În viața sa controversată trăită sub comunism, Sadoveanu s-a salvat, parțial, de la ademenirea proletcultistă prin cărțile sale interbelice”.
Președintele Academiei Române a ținut să puncteze că “Sadoveanu a fost cel mai mare scriitor de romane istorice de la noi, indiferent ce a făcut în viața privată. Capodopera lui este romanul-fluviu Frații Jderi, în care Ștefan cel Mare devine chiar Țara Moldovei de oriunde și de oricând. Sadoveanu l-a făcut etern pe Ștefan cel Mare”.
La final, Ioan Aurel Pop a răspuns unor întrebări primite din partea auditoriului.
Referindu-se la situația politică actuală, președintele Academiei a reacționat ironic: “Poporul, ca să nu rătăcească, trebuie să aibă conducători buni, care să asculte de popor. Cei care ne conduc trebuie să mai coboare pe stradă, să umble cu autobuzul, cu metroul. Unul mi-a spus “nu pot, că dacă ies pe stradă îmi dă lumea cu ceva în cap”. Păi atunci nu trebuie să fii conducător!”
Întrebat dacă intenționează să candideze la alegerile prezidențiale de la finalul anului, Ioan Aurel Pop a negat: “Ar fi manifestare de semeție în fața Domnului și eu sunt un om umil. Îmi place să-mi cunosc lungul nasului. E mai bine ca omul să stea cu sărăcia lui, cu rânduiala lui dreaptă și să vorbească, decât să se ridice și să nu știe încotro merge. Nu am nici vârsta, nici puterea necesară. Politica e lucru foarte complicat”.
Chestionat în legătură cu rezolvarea pașnică a conflictelor militare, invitatul a răspuns că “nu mi-am închipuit niciodată că vom avea un nou război aproape de noi, lumea nu e înțeleaptă, e o primejdie mare în preajma noastră. Conflictele ne vor însoți în continuare, nu putem să le desființăm noi cu totul”.
TEODOR PUȘCAȘU