Obiectivul din centrul stațiunii, amplasat între râul Dorna și parcul balnear, nu va mai avea folosința de jocuri de noroc, ci va adăposti un centru muzeal și cultural, în proprietatea Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei.
Comisia lucrărilor de recepție a fost formată din reprezentanți ai FBORB, ing. Ciprian Muscă (președinte al comisiei) și pr. Viorel Ilișoi, delegați ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Mihaela Bogleș și pr. Ștefan Mihalcea, precum și reprezentanți ai Direcției de Cultură, Inspectoratului Județean de Construcții și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava.
Au mai fost prezenți specialiști în construcții și instalații, membri ai echipei de proiect și delegați ai firmei de construcții care s-a ocupat de lucrările de reabilitare.
“Au fost vizitate încăperile parterului, sala mare, prevăzută cu o scenă și balcon pe latura opusă (loc în care aveau loc spectacole, festivități, proiecții de film ș.a.), saloanele, încăperile anexe de la mezanin și demisolul.
De o importanță deosebită au fost lucrările pentru eliminarea umidității din elementele constructive ale clădirii, în special de la baza acesteia, prin punerea în funcțiune a instalației de dren perimetral.
Au fost executate lucrări pentru înlăturarea infiltrațiilor apelor meteorice prin acoperișuri, colectarea și îndepărtarea apelor pluviale de pereții clădirii din curtea de lumină.
Ca și descriere generală, lucrările de arhitectură propuse prin proiect au urmărit revitalizarea zidăriilor de piatră și cărămidă și a bolților cu degradări prin desfacerea zonelor macerate, friabilizate, urmate de plombări, rezidiri parțiale, țeseri a zidăriei de cărămidă.
Lucrările au fost executate cu același format de cărămidă și cu mortar de var, o atenție deosebită a fost acordată pereților și bolților ce urmează a rămâne cu cărămidă aparentă (netencuite).
De asemenea, au fost efectuate lucrări de reparații și refaceri la planșeele din lemn și la șarpantele acoperișurilor; lucrări de protecție a clădirii, însemnând învelitori din tablă, izolații termice la nivelul podului, la planșee sau între căpriori, închideri cu ferestre și uși cu geamuri duble sau termoizolante; lucrări de restaurare interioară la spațiile boltite cu zidărie de cărămidă aparentă, la scările cu trepte masive din piatră și la componentele artistice ale sălii mari centrale și ale sălii de pe latura de nord a clădirii; lucrări de restaurare la fațade și acoperișuri, însemnând refacerea tencuielilor exterioare, a profilelor și ornamentelor decorative la fațade, degradate în marea lor majoritate, refacerea coșurilor și a ornamentelor din tablă de zinc la învelitoare și lucrări pentru implementarea funcțiunii de centru muzeistic”, se spune într-un comunicat al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care evită să menționeze valoarea exactă a investiției cu fonduri preponderent europene.
Inaugurarea oficială a Cazinoului Băilor va avea loc pe 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, în prezența arhiepiscopului Calinic și a episcopului vicar Damaschin Dorneanul, însoțiți, bineînțeles de politruci locali, județeni și naționali.
Lucrările au fost executate de firmele Iasicon SA și Polarh Design SRL, la valoarea de “peste 5 milioane de euro”, după o declarație anterioară a lui Gheorghe Flutur.
TEODOR PUȘCAȘU