Colegiul Farmaciștilor Suceava reamintește că, potrivit Ordinul Ministrului Sănătății nr. 63/17 ianuarie 2024, privind reglementarea metodologiei de monitorizare a prescrierii şi eliberării la nivel naţional a medicamentelor din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic, s-a emis o nouă metodologie de prescriere și eliberare a acestor medicamente, în afara sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Pentru înțelegerea corectă a metodologiei de prescriere și eliberare a acestor medicamente, în afara sistemului de asigurări sociale de sănătate, Colegiul face o serie de precizări: “Medicamentele din această categorie se eliberează pe bază de prescripție medicală, care se reține în farmacie.
În situații de urgență, medicamentele care fac obiectul acestui ordin se pot elibera pentru maximum 72 de ore, pentru sfârșitul de săptămână și sărbătorile legale.
Farmacistul va utiliza toate cunoștințele sale profesionale pentru a veni în sprijinul pacientului și va decide eliberarea dozei de urgență.
Doza de urgență se va elibera o singură dată în cursul unui tratament, în baza unei declarații a pacientului sau aparținătorului acestuia.
Orice eliberare a acestor medicamente în regim de urgență va fi însoțită de recomandarea farmacistului, ca pacientul să se adreseze imediat medicului.
În consecință, acest ordin nu schimbă esențial modul de prescriere și eliberare a medicamentelor din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic, oferind posibilitatea ca atunci când situația o impune, pentru cazuri de urgență, farmacistul să poată elibera antibiotice pentru 72 de ore”.
Ministerul Sănătății a informat că – după o perioadă de 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, necesară adaptării sistemelor informatice – farmaciile vor avea obligaţia să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic eliberate, iar prescripţiile medicale se vor reţine în farmacie şi, la nevoie, se vor putea elibera fracţionat doar în cadrul aceleiaşi unităţi, fără a depăşi cantitatea totală prescrisă.
Ordinul nu impune un nou formular pentru prescripţiile medicale, ci doar o serie de informaţii necesare a fi completate şi raportate – o serie şi un număr unice generate de către prescriptori, datele pacientului, diagnosticul şi detalii despre medicament.
Doza de urgenţă poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere a pacientului.