După ce ieri, prefectul de Suceava Alexandru Moldovan a anunțat că se va întâlni cu fermierii și transportatorii azi la ora 11 “într-o sală pusă la dispoziție de Primăria Siret”, azi i-a așteptat pe reprezentanții protestatarilor la… sediul Prefecturii din Suceava (la Muzeul de Istorie).
Evident, protestatarii nu au venit, așa încât Moldovan a vorbit doar cu cei care au răspuns ordinului, adică reprezentanții DSV, APIA, ARR și ISCTR.
După ce a “vânturat vorbe” cu aceștia, Moldovan a formulat un comunicat de presă, din care cităm: “Am decis o serie de acțiuni pe care le vom întreprinde în perioada imediat următoare:
– având în vedere sesizările protestatarilor cu privire la practici neconcurențiale și punerea în vânzare a produselor alimentare neconforme sau contrafăcute, am solicitat DSV ca, împreună cu structura specializată din cadrul IPJ Suceava, să efectueze controale în toate piețele agroalimentare de pe raza județului (Aceste controale s-au realizat, teoretic, și până acum. Cu ce rezultate? – n.r.)
– împreună cu directorul DSV Mihai Voloșeniuc, vom face demersurile necesare dotării laboratorului cu echipamente și resursa umană necesare, astfel încât să putem realiza pe plan local, operativ, analizele de conformitate ale produselor care intră în țară sau sunt comercializate pe raza județului (De ce nu s-au realizat aceste demersuri până acum? La cât se ridică cheltuielile și care este necesarul de angajați? – n.r.)
– am solicitat Ministerului Agriculturii să efectueze o analiză a competențelor instituțiilor aflate sub coordonare, întrucât în acest moment fermierii sunt controlați de reprezentanții a 4-5 instituții simultan. Susțin măsura debirocratizării activităților de control prin reducerea la un număr de două a instituțiilor de control, după modelul altor state din Uniunea Europeană, fără ca această activitate să fie diluată (Care instituții ar urma să dispară din lanțul de control? Superiorii lui Moldovan, inclusiv Gheorghe Flutur, ce părere au de inițiativa acestuia? – nr.)
– am solicitat, în regim de urgență, către conducerea APIA Suceava o situație a plăților subvențiilor pe anul 2023, planificate și efectiv date în plată pentru fermierii și crescătorii de animale din județ (Mai degrabă trebuia să ceară fonduri pentru efectuarea integrală a plăților – n.r.)
– am solicitat Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier o situație statistică a numărului de controale efectuate pe parcursul anului 2023, numărul și cuantumul sancțiunilor aplicate și efectiv încasate.
– din discuțiile pe care le-am purtat cu reprezentantul Autorității Rutiere Române Suceava a reieșit că tariful de licențiere pentru transportatori nu s-a modificat din anul 2009 și nu se înregistrează sincope, probleme deosebite în activitatea cu publicul a instituției”.
Conștient că întâlnirile față-în față nu prea au sorți de izbândă, Moldovan face apel la reprezentanții fermierilor și ai transportatorilor să îi aducă la cunoștință, prin dialog direct sau prin corespondență prin email, problemele punctuale, locale, cu care se confruntă.