Miercuri, 3 ianuarie 2024, în incinta Casei de Cultură de la Vatra Dornei, a avut loc deschiderea Taberei Naționale de Fizică, Astronomie şi Astrofizică „Marin Dacian Bica”, ediția a X-a, 2024. De mult timp această tabără se realizează prin implicarea mai multor instituţii de nivel local, judetean şi naţional, anul acesta evenimentul fiind rezultatul implicării Inspectoratului Școlar Județean Suceava, al Universităţii „Ștefan cel Mare” din Suceava, a Societăţii Ştiinţifice „Cygnus” – centru UNESCO, a Liceului Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei și a Colegiului Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc. De asemenea tabăra are girul Ministerului Educaţiei şi al autorităţilor locale din „Perla Bucovinei”.
În cadrul taberei se vor desfăşura două concursuri: Concursul Național de Fizică „Marin Dacian Bica” şi Concursul Național de Astronomie şi Astrofizică „Marin Dacian Bica”, dar vor fi incluse şi sesiuni de comunicări ştiinţifice şi observaţii astronomice, ineditul fiind asigurat de implicarea câştigătorilor concursurilor şi olimpiadelor anterioare în precesul didactic de predare a celor trei discipline. România este una din ţările cu rezultatele cele mai bune obţinute la olimpiadele internaţionale de profil şi de aceea, anul acesta, organizatorii taberii au considerat că este necesară implicarea laureaţilor în procesul de învăţământ, cei care au răspuns pozitiv chemării fiind desemnaţi ca mentori, punând astfel umărul la construcţia şi formarea intelectuală a viitorilor olimpici.
Tabăra are două secţiuni:
– secţiunea de Fizică la care au fost invitaţi să participe elevii din clasele VI-XII;
– secţiunea de Astronomie şi Astrofizică la care participă elevi din clasele I-XII-a pe ateliere de lucru: Astroclub Prejuniori (cl. I-IV), Astroclub Juniori (cl. V-VIII), Astroclub Seniori (cl. IX-XII), Prejuniori (cl. I-IV), Juniori J1 (cl. V-VI), Juniori J2 Începători (cl. VII-VIII), Juniori J2 Avansați (cl. VII-VIII), Seniori S1 Începători (cl. IX-X), Seniori S1 Avansați (cl. IX-X), Seniori S2 Începători (cl. XI-XII), Seniori S2 Avansați (cl. XI-XII). O parte din aceste ateliere vor fi coordonate de mentori, foști sau actuali olimpici internaţionali şi elevi recunoscuţi pe plan naţional și internațional. Mentorii vor ţine cursuri, vor propune subiecte pentru concurs şi vor face parte din comisia de evaluare a tezelor.
Concursurile cuprind următoarele etape:
– susținerea unei teze scrise la disciplina aleasă/disciplinele alese de către fiecare elev;
– prezentarea unui referat științific (pregătit de acasă) pentru categoria aleasă de fiecare elev;
– prezentare de imagini/picturi/fotografii/desene și susținerea pasiunii pentru disciplina aleasă.
Deschiderea taberei a debutat cu o slujbă de pomenire a celui ce a fost profesorul Marin Dacian Bica. Tabăra este organizată în memoria sa. Domnul profesor a fost coordonator al loturilor olimpice de astronomie şi astrofizică ale României. A plecat la cele veşnice în urma unui accident tragic, având vârsta de 43 de ani. S-a născut în ziua solstiţiului de vară la 21 iunie 1970 şi a fost înmormântat în data de 23 septembrie 2013 la echinocţiul de toamnă astfel încât viaţa sa a fost marcată de două evenimente astronomice. A compus sute de probleme de un înalt nivel ştiinţific! Aceste probleme au fost strânse într-o carte care are un singur autor, MARIN DACIAN BICA, iar această culegere de probleme rezolvate a fost lansată la ediţia din anul 2013 a taberei. În semn de respect, la iniţiativa foştilor săi elevi, asteroidul (4633) 1988AJ5 poartă acum numele Marin Bica. Numele propus de participanții români a fost selectat de SGAC dintre cele 1.500 de propuneri din întreaga lume, fiind trimis ulterior către Uniunea Astronomică Internațională (Internațional Astronomical Union – IAU), singura organizație din lume care poate oferi nume oficiale corpurilor cerești. Asteroidul Marin Bica, face parte din centura principală de asteroizi, aflată între Marte și Jupiter. Localizat la o distanță de 2.914 UA față de Pământ [o unitate astronomică (UA) = distanța de la Pământ la Soare], asteroidul face o rotație completă în jurul Soarelui în 5,67 ani, are o magnitudine de 12,8 și un diametru estimat la 9 km.
În desfăşurătorul festivităţii de deschidere au urmat apoi o serie de alocuţiuni susţinute de cei implicaţi în organizarea taberei, dintre care amintim: Inspector Școlar General Adjunct, dl. prof. dr. Petru CRĂCIUN; Inspector de Fizică, prof. Ilie COSOVANU; prof. Victor ȘUTAC din partea Societăţii Științifice Cygnus-Suceava; prof. Mirela BARCĂU, director al Liceului Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei; prof. dr. Alina CUCIUREAN, director al Colegiului Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc; prof. univ. dr. ing. Laurențiu-Dan MILICI, Decan al Facultăţii de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor; Marius RÎPAN, viceprimar.
A urmat apoi un moment artistic susţinut de Ansamblul „Plai de dor” al Clubului Copiilor din Vatra Dornei care, pe lângă o interpretare instrumentală de excepţie care certifică recunoaşterea lor internaţională (S.U.A., Turcia, Ungaria, Slovacia, Grecia, Estonia etc.), au prezentat şi o suită de dansuri populare corelate cu obiceiurile de iarnă specifice zonei folclorice a Ţării Dornelor.
Grupul vocal de la Colegiul Tehnic „Ion Luca” din Vatra Dornei a susţinut un concert de colinde, impresionând prin varietatea tonală abordată.
Au urmat o serie de cântece şi dansuri populare ale etnicilor ucrainieni ale Ansamblului „Cervona Kalena” din Necostina.
Momentul artistic s-a încheiat cu un elogiu eminescian în plin acord cu subiectul taberei: „La steaua”…
GABRIEL TODICĂ