În conferința de presă săptămânală, el a acceptat că lucrările de construcție la creșa din cartierul Burdujeni și la baza sportivă din Obcini au fost sistate de Compania Națională de Investiții din cauza lipsei fondurilor bugetare.
Recenta ordonanță “anti risipă” a Guvernului Ciolacu încearcă să salveze ce se mai poate salva, limitând cheltuielile până la sfârșitul anului 2023 pentru a nu pierde banii europeni PNRR anul viitor (an electoral).
“Avem două obiective la care efectiv nu se lucrează din cauza epuizării creditelor bugetare, la creșă și la baza sportivă. Dar se lucrează la sala polivalentă, acolo mai au credite bugetare. Sperăm să se îndrepte lucrurile, să reintrăm în normalitate, este o perioadă de criză economică, o înțelegem ca atare…”, a spus Lungu, vizibil iritat.
Așadar, alte două proiecte importante al căror termen de finalizare va fi mult prelungit.
Primarul Sucevei a recunoscut, de asemenea, că la finalul acestui an nu va mai avea loc obișnuita rectificare bugetară, apreciind că “nu se mai face, e o premieră, vom vedea, e un an mai greu. Nu știu de ce e mai greu, întrebați Guvernul, încă nu sunt prim-ministru… N-o să murim, e relativ bună situația, sigur, lucrurile merg mai greu… Vom încheia anul așa cum se poate și sperăm să fie mai bine anul viitor”.
Întrebat dacă, în aceste condiții economice grele, Primăria Suceava va continua la final de an să organizeze tot felul de chermeze și serbări pe bani publici, Lungu a reacționat nemulțumit: “Nu le facem chiar așa de fastuoase, nu facem extra-evenimente, bugetul alocat este jumătate cât la Zilele Sucevei, nu facem evenimente sfidătoare. Și Târgul de Crăciun o să-l facem, nu investim acolo, ajutăm agenții economici, nu este o cheltuială în plus. Noi până acum am avut cheltuieli normale, 500-600-700.000 de lei, sunt comune care au cheltuit mai mult decât noi”.
DAN PASCARU