Inspectoratul Teritorial de Muncã Suceava a desfãşurat, pe parcursul lunii februarie, campania de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici şi mijlocii.
Conform Legii Dialogului Social se instituie obligativitatea negocierii colective la nivelul unitãţilor care au cel puţin 10 angajaţi- iniţiativa negocierii colective poate aparţine angajatorului sau oricãreia dintre pãrţile îndreptãţite sã negocieze.
“În cadrul acestei campanii au fost oferite informaţii detaliate cu privire la negocierea colectivã, plecând de la principalele beneficii pentru angajaţi şi angajatori.
Avantaje angajaţi/lucrãtori: mai multã justiţie socialã, drepturi superioare privind condiţiile de muncã şi de angajare, salariile, aplicarea principiului egalitãţii de şanse şi tratament, venituri mai stabile şi concilierea vieţii profesionale cu cea de familie.
Avantaje angajatori: asigurarea pãcii sociale şi a unui climat de muncã favorabil performanţei, productivitatea și loialitatea personalului îmbunătățite, participare mai mare a forţei de muncã la locul de muncã, rezolvarea timpurie a litigiilor de muncã, eficacitate şi planificare bugetarã.
Au fost efectuate 101 informãri în vederea promovãrii negocierii colective în întreprinderile mici şi mijlocii.
A fost organizatã o întâlnire cu reprezentanţii IMM şi ai organizaţiilor patronale şi sindicale din grupul-ţintã, prin care le-a fost comunicatã fisa suport a campaniei pentru a fi diseminata membrilor intreprinderilor mici si mijlocii”, a informat ITM Suceava.
În perioada campaniei au fost încheiate şi înregistrate la ITM Suceava 23 de noi contracte colective de muncã.
La nivelul judeţului Suceava, sunt vizaţi în vederea informãrii cu privire la negocierea colectivã în întreprinderile mici şi mijlocii un numãr de 2.294 de angajatori care au încadraţi cu contract individual de muncã 78.322 angajaţi vizaţi.