Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” din Suceava a ajuns la pragul de 100 de ani.
Ideea înființării unei biblioteci publice în orașul Suceava datează din jurul anului 1909, dar abia în 1914 s-au declanșat acțiuni concrete pentru strângerea de fonduri în vederea realizării ei.
Momentul favorabil a sosit după încheierea primului război mondial, în 1920, când la inițiativa profesorului Eusebie Popovici – unul dintre promotorii modernizării orașului – s-au pus bazele Bibliotecii Centrale a Sucevei.
Noua instituție gravita în jurul Liceului Ștefan cel Mare, era o inițiativă privată și răspundea nevoilor comunității, în special ale elevilor.
Pe 12 decembrie 1923, prima bibliotecă publică a Sucevei își deschidea porțile într-un imobil vechi din centrul orașului, evenimentul fiind consemnat de prof. Victor Morariu în jurnalul său și de alți intelectuali în câteva publicații și gazete din Bucovina.
Fondul bănesc a fost, la început, de 31.000 de coroane, bani din care s-au achiziționat cca. 2.000 de cărți românești din bibliotecile prof. Animpodist Dașchevici și inspector Nicu Tarasievici.
În Suceava începutului de secol XX, cele mai bogate biblioteci particulare erau cele ale cărturarilor Simion Florea Marian și Vasile Bumbac, urmate de bibliotecile profesorilor amintiți.
Din 1932 până în 1955, Biblioteca Centrală a Sucevei a ocupat câteva încăperi ale Casei Naționale.
După ce a schimbat mai multe sedii, din 1968, biblioteca a fost mutată definitiv într-o parte a actualului sediu, respectiv Corpul A, la care s-a adăugat în 1987 clădirea fostului hotel Parc, astăzi Corpul B.
Având inițial denumirea de Biblioteca Centrală a Sucevei, în 1950 aceasta devine bibliotecă publică de stat, numindu-se Biblioteca Centrală Regională, apoi Biblioteca Regională Suceava (din 1952); între 1968-1974 este bibliotecă municipală, iar începând din 1974 este bibliotecă județeană, pentru ca din 1993, la inițiativa enciclopedistului Emil Satco, șef serviciu, iar apoi director adjunct, sprijinit de Ioan Pînzar, în calitate de director, instituția să obțină numele de Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”.
În prezent, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava deține un fond de peste 450.000 de unități de bibliotecă, cu numeroase servicii moderne, adaptate cerințelor actuale, cu zeci de volume de cercetare și documentare elaborate de către specialiștii proprii.
BEATRICE OȘEAN