Până pe 3 mai, Direcția Sanitar Veterinară Suceava asigură permanența în activitate de sărbătorile pascale, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică.
În acest sens, la toate circumscripțiile va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
Medicii veterinari efectuează controale în scopul verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare din toate piețele agroalimentare, abatoarele și centrele de sacrificare (locurile) a mieilor cu activitate temporară, unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală.
“Având în vedere situația epidemiologică la nivel național, se vor respecta cu strictețe condițiile de biosecuritate privind mișcarea porcilor și mieilor.
În zonele de restricție, consecutiv confirmării unui focar de pestă porcină africană la porcii domestici și/sau scrapie la ovine, mișcarea în vederea sacrificării se va face cu respectarea legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.
Totodata, având în vedere confirmarea scrapiei în anumite județe, se va monitoriza circulația pe teritoriul județului a ovinelor/caprinelor destinate sacrificării, respectiv a întregului traseu de la ferme/exploatații de origine către abatoarele autorizate”, a menționat conducerea DSV Suceava.
Sacrificarea mieilor se realizeaza în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar
pentru sacrificarea de ovine si publicate pe site-ul ANSVSA.
În cazuri exceptionale, sacrificarea mieilor se poate realiza si în locurile organizate si amenajate temporar, în care se asigură supraveghere sanitară veterinară şi unde sunt respectate condiţiile de igienă
Decizia privind organizarea activităţii din punct de vedere sanitar veterinar în locurile special amenajate temporar, revine DSV numai în cazul în care există solicitări scrise din partea unor primării pentru organizarea unor asemenea locuri unde mai mulţi crescători de ovine să îşi sacrifice mieii.
Este interzisă organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor.
Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spațiile amenajate temporar va fi obținută numai la cererea directă a consumatorilor și nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar autorizate sanitar veterinar.
SORIN NICA