Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților răspunde, on-line, unor felurite întrebări primite de la localnici.
Unul dintre ei este curios cum se împacă ideea de centru muzeal și cultural pe care Arhiepiscopia îl va deschide în interiorul Cazinoului Băilor din Vatra Dornei, recent refăcut: “Cum puteți accepta sfințirea cazinoului din Vatra Dornei?
Creștinii se smintesc să vă vadă acolo!
Nu credeți că e împotriva credinței să acceptăm jocurile de noroc?”
Răspunsul lui ÎPS Calinic este de înțeles având în vedere implicarea Bisericii în acest proiect lăudabil, dar incorect din punct de vedere istoric: „Cazinoul Băilor din Vatra Dornei nu a avut niciodată statutul unui cazinou, deoarece în interiorul lui nu s-au jucat niciodată jocuri de noroc, ci a funcționat ca un spațiu de recreere, în care se organizau diferite activități cultural-artistice.
După renovare și redeschidere, cazinoul va funcționa drept centru muzeal multicultural, așadar, voi sfinți acest centru”.
În realitate, în cazinoul dornean (finalizat în anul 1898, cel mai vechi din România) chiar s-au practicat jocurile de noroc, adică baccarat, pocker și ruletă.
În fond, a fost primul cazinou oficial din România, presa vremii scriind despre unii clienți, în special veniți de la Viena, care câștigau sume importante, dar și despre alții, care se ruinau.
Or, aceste jocuri de noroc de jucau în interiorul cazinoului, nu în exteriorul lui…
Cazinoul modernizat acum în baza unui proiect cu fonduri preponderent europene, în valoare de peste 5 milioane de euro (valoare prezentată de Gheorghe Flutur), va fi redeschis oficial pe 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei.
Cu acest prilej, arhiepiscopul Calinic și episcopul vicar Damaschin vor oficia o slujbă, după care se vor desfășura momente artistice și o ședință solemnă a Consiliului Județean Suceava.
TEODOR PUȘCAȘU