Pe 29 noiembrie, i-am adresat arhiepiscopului Calinic următorul mesaj pe adresa de email raspunsulierarhului@arhiepiscopiasucevei.ro.
Bună ziua,
Pe 28 noiembrie, în cadrul manifestărilor festive de la Vatra Dornei, managerul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, v-a rugat să nu schimbați denumirea Cazinoului Băilor în Centrul Muzeal Palatul Dornelor: „Vă rugăm să nu permiteți să se șteargă o pagină frumoasă din istoria Bucovinei: lăsați în titulatura obiectivului pe care astăzi l-ați sfințit sintagma Cazinoul Băilor. Sufletul bucovinenilor a fost de atâtea ori sfâșiat, clădirile orașelor noastre dărâmate, memoria noastră ștearsă sau uitată intenționat, Vă rugăm cu smerenie și demnitate să nu permiteți încă o nedreptate pentru istoria Bucovinei! Aici a fost un spațiu public, pentru activități socio-culturale, este de astăzi, grație grijii dvs., un centru muzeal: Centrul Muzeal Cazinoul Băilor. Bucovina istorică mai are astăzi încă multe palate. A avut, și mai are, însă, doar un singur cazinou”.
Care este răspunsul dvs.?
Cu mulțumiri,
TEODOR PUȘCAȘU
Azi, arhiepiscopul Calinic ne-a oferit un răspuns extins: “Un răspuns pertinent la întrebarea legată de numele noii instituții veți primi din partea specialiștilor.
Important este că disputa privind numele acestui edificiu nu se face în jurul unei ruine, așa cum a fost cazinoul când a fost pus în brațele Arhiepiscopiei, după 18 ani de dezafectare, așteptare și părăsire.
Oare, mă întreb, cei care își revendică acum nenumărate merite sau care consideră că nu se cuvine să fie inclus în patrimoniul Arhiepiscopiei, de ce nu l-au dorit atunci?
De ce nu s-au găsit, pe plan local ori național, în cei 18 ani, fondurile necesare pentru a fi restaurat și, astfel, să nu-l mai fi înapoiat proprietarului de drept, așa cum s-a întâmplat cu foarte multe clădiri din Vatra Dornei ale Fondului Bisericesc, care au fost vândute și revândute ca să li se piardă urma?
O apoftegmă spune: „După război, mulți viteji se arată”.
Numai că, în cazul restaurării Cazinoului, au fost doar trei: fondurile europene, fondurile Consiliului Județean Suceava și fondurile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care în plus are și meritul, prin vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Pimen, de a fi acceptat o clădire în colaps.
Nimic în plus și nimic în minus. Încolo, vorbim de viteji de carton, fie ei chiar și doctori în cele ale științelor”.
Facem doar precizarea că Muzeul Național al Bucovinei (care îl are director pe Emil Ursu) este o instituție subordonată Consiliului Județean Suceava.
TEODOR PUȘCAȘU