După luarea de poziție a arhiepiscopului Calinic al Sucevei și Rădăuților, care l-a numit pe managerul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, “viteaz de carton, fie chiar și doctor în cele ale științelor”, a venit rândul preotului profesor doctor docent Mihai Valică să iasă la rampă.
Motivul? Solicitarea lui Ursu, adresată lui Calinic, de a nu schimba denumirea Cazinoului Băilor din Vatra Dornei (recent redeschis după ce a fost refăcut cu fonduri europene) în Centrul Muzeal Palatul Dornelor.
CITEȘTE și⤵
ÎPS Calinic l-a “aruncat în luptă” pe Mihai Valică, care îi dă o replică consistentă lui Emil Ursu, din care spicuim: “Domnule doctor în istorie Emil Ursu, sunteți foarte preocupat de a păstra cu orice preț numele de „cazinou”, pentru a nu „mutila” istoria celor ca au făcut rapturi și naționalizări abuzive cu averea Bisericii.
Medicul vienez, șef balneolog al stațiunii balneare, Arthur Löbel, în renumita sa lucrare despre „Evoluția istorică a băilor feroase Dorna” nu a folosit niciodată denumirea de „cazinou”, pentru sediul „pavilionul central al Băilor”, numit mai târziu „Cazinou”, în mod peiorativ de secularizații vremurilor.
Nici arhitectul vienez Peter Paul von Brang nu a folosit denumirea de „cazinou”, întrucât nu a fost proiectat cu această destinație.
Mitul că Împăratul a donat bani rămâne legendă, propagandă habsburgică și proletară, întrucât, stațiunea balneară Vatra Dornei, conform actelor contabile, a fost construită exclusiv din veniturile Fondului Bisericesc, fără subscripție publică sau alte donații, întrucât dreptul civil austriac era foarte restrictiv în acest sens.
Stimate domnule doctor în istorie Emil Ursu, a purta denumirea de „Palatul Dornelor” nu este „o nedreptate pentru istoria Bucovinei”, cum afirmați, ci renovând edificiul, se repară și numele, care a fost rebotezat „cazinou”, tocmai de răpitorii Fondului Bisericesc și de „deontologii” vremurilor.
Biserica se dezice de denumirea de „cazinou”, nume dat în mod ironic și batjocoritor, tocmai de persecutorii ei, întrucât în Biserică nu se joacă nici ruletă, nici biliard și nici păcănele!”
De ce faceți asta ,lăsați denumirea asa ,Cazinoul din Vatra Dornei ,aveti chiar la intrare ,afișat despre un brab român, Dornean ,de pe aceste meleaguri,care a mers singur,a cerut justificat pentru ce și a obținut și a fost și apreciat, i sa dat și târgul a devenit Oraș, oare interesele deacum sunt părtinitoare fiecare pentru el ,sau pentru ei,de ce nu sunt interese pentru Oraș și pentru noi Dornenii,lăsați orașul să reinflorească,păstrând autenticul de altădată,clădiri cu ale lor specifice,activități dedemult să se reactualizeze ,să redevină orașul Vatra Dornei ceea ce a fost odată, stațiunea să se redeschidă, turiștii să fie atrași din nou , cu ceva și vechi dar și cu nou .(Sindicatul ,Motelul,lacul ,parcul ,grădinile de odinioară, lacto,izvoarele, fântâni, ronduri cu flori,scris cu flori numele acestui oraș, la întrarea în parc și multe multe altele ,deci, administrația locală ar trebui,dacă s ar vrea ,sau s ar lasa să se poată nu ??)