Ziua Mondială a Zonelor Umede este sărbătorită, anual, pe 2 februarie – această dată marchează adoptarea Convenției privind zonele umede în 1971, un tratat internațional care vizează conservarea și utilizarea durabilă a zonelor umede din întreaga lume.
Tema pentru Ziua Mondială a Zonelor Umede din 2024 este „Zonele umede și bunăstarea umană”.
“Este foarte important să conștientizăm că, zonele umede dețin și furnizează cea mai mare parte din apa noastră dulce și că acestea filtrează în mod natural poluanții, lăsând apă curată pe care o putem bea în siguranță.
Se știe că oamenii folosesc mai multă apă decât poate recircula natura.
Mai puțin de 1% din apă dulce este utilizabilă, iar consumul nostru de apă a crescut de șase ori în 100 de ani și crește cu 1% anual.
Multe surse de apă dulce sunt compromise: 82% din populația lumii este expusă la niveluri ridicate de poluare a surselor de apă.
Am putea avea suficientă apă dacă am valorifica și gestiona mai bine zonele umede și apa prin protecție, restaurare și utilizare înțeleaptă.
Zonele umede tipice din judeţul Suceava sunt cele situate de-a lungul râurilor Siret, Suceava, Moldova și Bistriţa, la care se adaugă acumulările de la Rogojeşti, Bucecea, precum şi acumularea Fălticeni, cu rol piscicol, de pe Şomuz.
Pe teritoriul judeţului se întâlnesc şi zone umede „atipice” la care puţini s-ar aştepta să le întâlnească, aşa-numitele tinoave sau turbării, aflate în zona montană – cele mai cunoscute sunt Tinovul Găina-Lucina, Tinovul Şaru Dornei și Tinovul Mare Poiana Stampei.
Aceste turbării au o vegetaţie specifică (muşchi de turbă) care reţin excesul de apă, astfel că apa „musteşte” mai tot timpul, accesul fiind îngreunat”, reamintește directorul APM Suceava, Maria Siminiuc.